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I.T. CIRCULARS - TDS U/S 194C Not APPLICABLE ON PRINTED MATERIAL “SOLD” 

 

CIRCULAR -INCOME-TAX ACT 

Section 194C of the Income-tax Act, 1961 - Deduction of tax at source - Payments to contractors 
and sub-contractors - Applicability of TDS provisions of section 194C on Contract for Fabrication 
of Article or Thing as per Specifications given by the Assessee - Contradiction between two 
Circulars of CBDT - Resolution thereof 

 

Circular No. 13/2006, dated 13-12-2006 

 

1. Representations have been received in the Board seeking clarification on the applicability of 

section 194C on such transactions, where the assessee has outsourced certain work relating to 
fabrication or manufacturing of article or thing in accordance with the specifications given by the 
assessee. Circular No. 681, dated 8-3-1994 of the Board clarifies in para 7(vi) that the provisions 
of section 194C would not apply to contracts for sale of goods and further clarifies that where the 
property in the article or thing so fabricated passes from the fabricator-contractor to the assessee 
only after such article or thing is delivered to the assessee, such contract would be a contract for 
sale and so outside the purview of section 194C. However, in reply to question No. 15 in Circular 
No. 715, dated 8-8-1995 on the subject of applicability of section 194C, in respect of contract for 
supply printed material as per prescribed specifications, it has been said that such contracts 
would also be covered under section 194C. It has been represented that the views expressed in 
these two circulars, to the extent as pointed out above, are in contradiction to each other. 

 

2. The matter has been examined by the Board and it is considered that exclusive reliance on 
Question/Answer No. 15 of Circular No. 715, without taking into account the principles laid down 
in Circular No. 681 is not justified. Before taking a decision on the applicability of TDS under 
section 194C on a contract, it would have to be examined whether the contract in question is a 
‘contract for work’ or a ‘contract for sale’ and TDS shall be applicable only where it is a ‘contract 
for work’. 

 

3. It is, therefore, clarified that the provisions of section 194C would apply in respect of a contract 
for supply of any article or thing as per prescribed specifications only if it is a contract for work and 
not a contract for sale as per the principles in this regard laid down in para 7(vi) of Circular No. 681, 
dated 8-3-1994. 
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Circular: No. 681, dated 8-3-1994. 

SECTION 194C l PAYMENTS TO CONTRACTORS AND SUB-CONTRACTORS 

1114. Applicability of section 194C to service contracts - Clarification regarding Supreme Court 
judgment in Associated Cement Co. Ltd. v. CIT [1993] 67 Taxman 346/201 ITR 435 

 

7. The conclusion flowing from the aforesaid judgments of the Supreme Court and the Patna High 

Court is that the provisions of section 194C would apply to all types of contracts, including 

transport contracts, labour contracts, service contracts etc. In the light of these judgments, the 

Board has decided to withdraw their above-mentioned Circular Nos. 86 and 93 and para 11 of 

Circular No. 108 and issue the following guidelines in regard to the applicability of the provisions 

of section 194C: 

  

(vi)The provisions of this section will not cover contracts for sale of goods — 

 

(b)Where, however, the contractor undertakes to supply any article or thing fabricated 
according to the specifications given by Government or any other specified person and the 
property in such article or thing passes to the Government or such person only after such 
article or thing is delivered, the contract will be a contract for sale and as such outside the 
purview of this section. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Circular: No. 714, dated 3-8-1995. 

 

1126. Clarifications on various provisions relating to tax deduction at source regarding 

changes introduced through Finance Act, 1995 

 

The Finance Act, 1995, has enlarged the scope of income-tax deduction at source by making various 
amendments. In regard to the changes introduced through the Finance Act, 1995, a number of queries 
have been received from the various associations and professional bodies on the scope of tax deduction 
at source. It would be desirable to clarify the doubts by issuing a public circular in the form of question 
answers as under: 

 
1Question 15: Whether section 194C would apply in respect of supply of printed material as per 
prescribed specifications? 

 

Answer: Yes. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Note: Only Clauses/Portions of Circular Nos. 681 & 714 justifying non-applicability of TDS on Printed 
material re-produced here. Full text of circulars available under circulars in Income Tax Web site 

http://law.incometaxindia.gov.in/Directtaxlaws/act2005/FTN01P1126.htm

